RabaRbersaft





Opskrift



Det skal du bruge:

500 g rabarber, i tern

1 liter vand

180 g sukker

2 stjerneanis (Vi undlod denne)

1 vaniljestang, eller 1/2 tsk vaniljepulver



Mens vi var på ferie på Færøerne, så blev der målt 34 grader i skyggen. Det var helt vildt så meget alt det grønne var vokset i haven. Rabarberne var blevet enorme, så vi besluttede os for at gå i gang med, at lave en hel masse lækkerier med rabarberne.


Rabarbersaft er indbegrebet af sommer, så det skulle vi selvfølgelig lave.

Det er simpelthen sol og sommer på flaske, som nemt kan gemmes til senere på året. Koncentreret rabarbersaft kan du bruge i drinks, desserter og kager eller du kan lave det til saftevand. “Restproduktet” fra saftkogningen kan du lave til syltetøj på brød eller ovenpå yoghurt eller skyr.


Kjartan fandt en opskrift hos valdermarso, og så gik vi ellers i gang med rabarber temaet.







Kom rabarber, vand, sukker, stjerneanis (Kan undlades), vaniljekorn og vaniljestang i en gryde. Kog op og lad det koge i 10 minutter. Tag gryden af varmen og lad saften køle af, mens den trækker smag i gryden. Tag eventuelt stjerneanis op, så de ikke smager for meget igennem. Sigt saften gennem en sigte og hæld den direkte på en rengjort skoldet flaske.





Silke synes at det var lidt voldsomt med alle de rabarber, så vi tog nogle af dem fra, så hun bedre kunne overskue projektet.





Tips til opskriften

Blandingsforholdet til rabarbersaft med vand er 1:1, eller efter smag.

Saften kan opbevares i et par uger på køl og fortyndes med vand, dansk vand eller måske en boblende cava.

Hvis du gerne vil have den helt klar og ikke ufiltreret, så kan du hælde den gennem et rent klæde.

Resterne af rabarber som filtreres fra kan man bruge til kompot eller blende til marmelade og det smager skønt rørt i yoghurt, ymer, skyr eller serveret som topping på en grød.

Du kan bruge både friske og frosne rabarber til saften.

Farven på saften afhænger meget af hvilke rabarbersorter der bruges. Vinrabarber, jordbærrabarber og andre meget røde stilke giver en flot pink farve. Kraftige grønlige rabarberstængler giver en mere brunlig saft. Det har dog ingen betydning for smagen.





Klar til smagsprøve



Silke synes at det var en god og mild saft, som var lækker at nyde i det varme sommervejr.





Hyldeblomstsaft m. rabarber





Opskrift af Elisabeth Rasmussen








Det skal du bruge:


700 g. rabarber

1 Vaniljestang

40 g. citronsyre

1½ l Vand

700 g. Sukker

60/70 Store Klaser Hyldeblomst

2 Citroner


Fremgangsmåde:

Skyl rabarberne og skær dem i små stykker, flæk vaniljestangen og kom det i en stor gryde. Tilsæt vand, sukker, citronsyre.

Kog det stille og roligt op indtil at sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen.

Tilsæt citroner skåret i skiver og hyldeblomsten.

Lad det trække på køl i 24 timer. Si nu saften og den er klar til brug.



BØRN PÅ NORDLANDET